Taatusti eläinkokeeton!

Taatusti eläinkokeeton!

 

EU:n kosmetiikka-asetus kieltää eläinkokeiden käytön kosmetiikkaa palveleviin tarkoituksiin. Valmiita kosmetiikkatuotteita tai niihin käytettäviä raaka-aineita ei saa testata eläimillä eikä Euroopassa markkinoille voi tuoda tuotteita, joita on testattu eläimillä. Kuitenkin kaikki ainesosat, joita on aikaisemmin testattu eläimillä ovat edelleen sallittuja kosmetiikan valmistamisessa. Eurooppalainen lainsäädäntö kieltää eläinkokeet, mutta joillakin Aasian markkinoilla, esimerkiksi Kiinassa, eläinkokeet ovat pakollisia ennen tuotteiden saattamista markkinoille.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa eläinkoekielto on ollut voimassa Euroopassa jo kriteerien alkuajoista lähtien. Luonnonkosmetiikkaa käyttäessäsi voit olla varma, että tuotteen raaka-aineita tai lopputuotetta ei ole koskaan testattu eläimillä. Erilaisia tuotteita on markkinoilla valtava määrä, joten eläinkokeettomuudesta voit varmistua valitsemalla aina sertifioidun tuotteen. Sertifioitu luonnonkosmetiikka on valmistettu ilman eläinkokeita, luonnollisista raaka-aineista, luomutuotettuja tai kestävästi kerättyjä luonnonraaka-aineita suosien. Tuotteet valmistetaan myös mahdollisimman vähällä prosessoinnilla.

Eläinkokeettomuus ja eläinperäisten raaka-aineiden käyttö kosmetiikkatuotteissa ovat kaksi eri asiaa. Luonnonkosmetiikassa sallitaan eläinperäiset ainesosat, jos ne ovat saatavilla ilman eläimen kärsimystä. Näin esimerkiksi lampaan villasta saatava lanoliini on luonnonkosmetiikassa sallittu raaka-aine. Kiellettyjä ainesosia ovat kuitenkin eläinperäiset rasvat, kuten ihra ja tali. Suuri osa luonnonkosmetiikan tuotteista on täysin vegaanisia, jolloin ne eivät sisällä esimerkiksi mehiläisvahaa. Luonnonkosmetiikkaa velvoittaa sama lainsäädäntö, kuin synteettistäkin kosmetiikkaa, joten luonnonkosmetiikan tuotteet ovat yhtälailla turvallisia, kuin synteettisen kosmetiikan tuotteet.

Kirjoittanut: Noora Asikainen
Kirjoittaja on estenomiopiskelija, joka teki korkeakouluharjoitteluna Pro luonnonkosmetiikka ry:ssä syksyllä 2016

 

 

Kommentit suljettu.