Puhdasta vettä

Luonnonkosmetiikka ja vesi 2 (c) Erik Dungan

Luonnonkosmetiikka ja vesi 2 (c) Erik Dungan

Puhdasta vettä

Pro Luonnonkosmetiikka ry haluaa nostaa tietoisuutta veden laatuun liittyvistä asioista ja vuoden 2020 teemana onkin puhdas vesi. Vedenlaatu koskettaa meitä kaikkia ja on meille suomalaisille tärkeä ylpeydenaihe. Se on myös elämän edellytys ja voi tulevaisuudessa olla entistä suurempi matkailuvaltti, joten pitäkäämme vesistämme huolta pienentämällä omalta osaltamme vesistöjen kemikaalikuormaa.

Teksti: Maria Varon / Pro luonnonkosmetiikka ry

Yksi suomalaisen etuoikeuksista on puhdas vesi, jota tulee suoraan hanasta. Vetemme on juomakelpoista ja voimme peseytyä lämpimällä vedellä niin usein kuin haluamme. Tuo sama vesi toimii myös kuljettimena erilaisille kemikaaleille, kun se valuu suihkuistamme tai wc-pöntöistämme viemäriin. Osa noista kemikaaleista voidaan poistaa vedenpuhdistuslaitoksella, mutta suuri osa lääkejäämistä ja kosmetiikan sekä pesu- ja siivousaineiden kemikaaleista päätyy vesistöihin tai jätevesilietteen mukana pelloille, jossa ruokamme viljellään. Joitakin näistä kemikaaleista on hyvin vaikea tai toistaiseksi jopa mahdotonta poistaa juomavedestämme. Yksi esimerkki on vaikkapa tavanomaisessa kosmetiikassa käytettävä kemiallinen UV-filtteri oksibentsooni (oxybenzone). Tämänkaltaiset niin sanotut hormonihäiriköiksi luokitellut kemikaalit ovat hankalia suodattaa pois, sillä ne muuttavat muotoaan ja saattavat sitten palata takaisin alkuperäiseen muotoon joutuessaan luontoon tai ihmisen kehoon.

Luonnonkosmetiikka ja vesi 2 (c) Nathan Dumlao

Altistumme päivittäin hormonihäiritsijäkemikaaleille tietämättämme ja vaikutukset näkyvät hormonihäiriösairauksien yleistymisenä.

Suomessa vesivälitteisiä kemikaaliuhkia ja hormonihäiritsijäkemikaaleja on tutkinut muun muassa Jorma Toppari Turun yliopistolta. Kuuntelin Jorman puheenvuoron muutama vuosi sitten Ympäristötiedon Foorumissa. Puheessaan Jorma nosti esiin sen, että hormonihaitta-aineita tunnetaan jo yli 1000, mutta niistä vain osaa on tutkittu. Jorma korosti myös sitä, että altistumme päivittäin hormonihäiritsijäkemikaaleille tietämättämme ja vaikutukset näkyvät hormonihäiriösairauksien yleistymisenä. Muun muassa aika harmittomina pidettyjen reseptivapaiden lääkkeiden kuten Buranan ja parasetamolin jäämät aiheuttavat poikasikiöille kivesten kehityksen häiriöitä. Myös Jukka Malm Kemikaalivirastosta tähdensi samaisessa foorumissa, että meillä on kuvitteellinen ajatus siitä, että asia on hallinnassa, kun sitä säädellään, vaikka todellisuudessa kuitenkin kemikaalivirrat vain jatkuvat. Malmin mukaan monet kemikaalit kulkeutuvat globaalisti eliöiden ja ekosysteemin läpi. Kemikaalihaittojen todentaminen on erittäin haastavaa, sillä ongelmat aiheutuvat usein monen kemikaalin koktailista ja valvonta on puutteellista.

Sääntely on erittäin hidasta ja uusien kemikaalien kohdalla ei haittoja vielä tiedetä, vaan ne pystytään havaitsemaan vasta useiden vuosien viiveellä. Suomea ajatellen Itämeri ei myöskään ole ainut vesialue, josta meidän on oltava huolissaan, sillä myös järvivesisämme on luultua enemmän ongelmallisia kemikaaleja. Kemiallisten UV-suoja-aineiden lisäksi kosmetiikasta vesistöihin päätyy muun muassa siloksaaneja, mikro- ja nanomuoveja sekä ftalaatteja.

Luonnonkosmetiikka ja vesi 3 (c) Amritanshu Sikdar

Kompensaatiolla voitaisiin sitten vaikkapa rahoittaa uuden jäteveden puhdistustekniikan hankkimista suomalaisille vedenpuhdistuslaitoksille.

Peräänkuuluttaisin myös lääke-, kosmetiikka-, pesu- ja siivousainebrändien vastuuta asiassa. Jos valmistaa tai maahantuo vesistöihin päätyviä ongelmallisia kemikaaleja, voisi tästä maksaa esimerkiksi liikevaihtoon suhteutettua kompensaatiota maakohtaisesti. Kompensaatiolla voitaisiin sitten vaikkapa rahoittaa uuden jäteveden puhdistustekniikan hankkimista suomalaisille vedenpuhdistuslaitoksille. Sellaista tekniikkaa on jo nimittäin olemassa Sveitsissä, Ruotsissa ja Tanskassa, jolla voidaan poistaa jätevedestä paljon muutakin kuin fosforia ja typpeä. Uudella tekniikalla voitaisiin poistaa myös näitä ongelmallisia kemikaaleja. Myös Mikkeliin ollaan rakentamassa uusi vedenpuhdistamo, joka on ainakin hieman parempi kuin entiset systeemit kemikaalien suodatuksen osalta.

Tutustu Mikkelin vedenpuhdistamohankkeeseen.

Perehdy tarkemmin Jorma Topparin ja Jukka Malmin esityksiin:

http://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/wp-content/uploads/2016/11/Toppari_150317.pdf

https://www.ymparistotiedonfoorumi.fi/wp-content/uploads/2016/11/Malm_150317.pdf

Estenomi Maria Varon on toiminut yli 10 vuotta luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttajana ja asiantuntijana. Hän on työskennellyt useiden eri brändien kanssa sekä tehnyt asiantuntijatehtäviä mm. kirjakustantamoille ja Pro Luonnonkosmetiikka ry:lle vuodesta 2008. Maria luennoi  myös kosmetiikka-alan opiskelijoille ja ammattilaisille.

asiantuntija Maria Varon

Kommentit suljettu.