Onko luonnonkosmetiikka turvallista?

Onko luonnonkosmetiikka turvallista?

Teksti: Maria Varon / Pro Luonnonkosmetiikka ry

Luonnonkosmetiikan turvallisuus saattaa mietityttää monia kuluttajia ja asiaa pohti myös taannoin blogissaan Tukes: https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_publisher/blogi-luonnonkosmetiikka-lupaus-turvallisuudesta-vai-ymparistoteko-

Jutussa on paljon hyvää asiaa mutta tämä näkökulma ihmetytti: “Tukesin kosmetiikkavalvojat ovat havainneet, että luonnonkosmetiikkaan liittyvissä kirjoituksissa luodaan usein mielikuvia: ”luonnonmukainen ja näin ollen turvallisempi kuin synteettiset valmisteet”, ”valmiste sisältää ei-herkistäviä luonnon eteerisiä öljyjä”, ”kemikaaliton”.”

Artikkelissa ei kuitenkaan avata kuka on sanonut tällaisia väittämiä ja missä kirjoituksissa tai oliko väittämää perusteltu jotenkin.

Tukesin kirjoitus jatkuu: “Valmisteen vastuutahon on pystyttävä osoittamaan markkinointiväittämiensä todenperäisyys. Jos todenperäisyyttä ei pystytä osoittamaan, valvontaviranomainen voi vaatia lainsäädännön vastaisten markkinointiväittämien korjaamista lainsäädännön mukaisiksi.”

En ole koskaan nähnyt kyseisiä väittämiä yhdenkään luonnonkosmetiikkabrändin pakkauksissa, vaikka olen luonnonkosmetiikan parissa työskennellyt jo yli 10 vuotta. Samaan lopputulokseen tulee tekstissään myös Tukes: “Me Tukesin kosmetiikkavalvojat emme kuitenkaan havainneet kosmetiikkavalmisteissa turvallisuuteen vetoavia tekstejä, kun tarkastelimme satunnaisesti valittujen, luonnon raaka-aineista valmistettujen, kosmetiikkavalmisteiden pakkausmerkintöjä.

Tarkastettujen pakkausmerkintöjen markkinointiväittämissä korostui kestävä kehitys.”

Mietin myös miksei Tukes ole koskaan nostanut yliherkkyyteen liittyen esim. apteekkikosmetiikkaa tai ns. perusvoiteita esiin, sillä niitäkin usein pidetään ihan kaikille sopivana vaihtoehtona. Totuus kuitenkin on, että myös apteekin voiteet voivat aiheuttaa yliherkkyyttä joillekin. Tässä yksi esimerkki muutaman vuoden takaa https://www.is.fi/terveys/art-2000001120632.html

Lisäksi kirjoituksessa todetaan: “Erityyppisissä kirjoituksissa luotu mielikuva kemikaalittomuudesta olisi hankalampi todistaa, sillä kemikaaleja on kaikkialla. EU:n kemikaalilainsäädännössä kemikaali on aine tai seos. Aineella tarkoitetaan alkuainetta ja sen yhdisteitä sellaisina kuin ne esiintyvät luonnossa tai millä tahansa valmistusmenetelmällä tuotettuina…”

Ja tämä on aivan totta! Esimerkiksi vesi H2O on kemikaali tai ilma jota hengitämme ja joka koostuu useista kemiallisista yhdisteistä/kaasuista. Kemikaaleilla on kuitenkin myös valtavia eroja, siinä miten ne käyttäytyvät ja hajoavat vaikkapa luonnossa tai ihollamme. Tämä onkin juuri se syy, miksei EU:n kosmetiikkalainsäädäntö hyväksy mitä tahansa aineita kosmetiikkatuotteisiin tai miksi esimerkiksi luonnonkosmetiikkaa sertifioivat tahot ovat rajanneet tietynlaisia kemikaaleja sertifiointien ulkopuolelle (esimerkiksi suurimman osan synteettisistä säilöntäaineista, synteettiset väriaineet, kaikki kemialliset UV-suoja-aineet, polyetyleeniglykolit eli PEGit jne.).

Mitä tulee sitten yliherkkyyteen, niin sekin on aivan totta, että pahimmassa tapauksessa ihminen voi olla yliherkkä mille tahansa – vaikka omalle hielle!  Mielenkiintoista on myös, että monet mikrobitutkijat ovat todentaneet, että myös ylihygieenisyys voi aiheuttaa yliherkkyyttä. Monet kemikaalit (lääkkeissä, ruoassa tai kosmetiikassa) tuhoavat kehon tasapainoa ylläpitäviä mikrobeja, jolloin kehomme alkaa herkemmin reagoimaan erilaisille asioille. Tässä pieni artikkeli aiheesta https://yle.fi/uutiset/3-9704771

Mielestäni kaiken kosmetiikan turvallisuutta pitäisikin pohtia siitä näkökulmasta, että mikä on sellaista kosmetiikka, jonka käyttö ei tuhoa elintärkeitä mikrobeja meidän kehostamme tai ympäristöstämme. Ja mikä ei kerrostu esimerkiksi ravintoketjun myötä tai kierrä veden mukana myös juomaveteen. Minkälaisen kosmetiikan tuotanto on kestävällä pohjalla myös vuosikymmenten päästä, eikä vain nyt. Miten vältämme turhia kemikaaleja ja jopa turhaa tuotantoa. Tätä olisi mahdollisesti syytä ohjata myös lainsäädännöllä, sillä kuten Tukeskin lopussa mainitsee, kaikkea kosmetiikkaa olipa se luonnonkosmetiikkaa tai jotain muuta, koskee EU:n kosmetiikkalainsäädäntö.

 

asiantuntija Maria Varon

Estenomi Maria Varon on toiminut yli 10 vuotta luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttajana ja asiantuntijana. Hän on työskennellyt useiden eri brändien kanssa sekä tehnyt asiantuntijatehtäviä mm. kirjakustantamoille ja Pro Luonnonkosmetiikka Ry:lle vuodesta 2008. Maria luennoi  myös kosmetiikka-alan opiskelijoille ja ammattilaisille. 

Kommentit suljettu.