Luonnonkosmetiikka ja anti-age raaka-aineet

Voiko luonnonkosmetiikalla vaikuttaa ihon ikääntymismuutoksiin?

Tämä kysymys tulee usein vastaan ja tunnutaan ajattelevan, ettei luonnonkosmetiikka voi olla tehokasta. Vaikka luonnonkosmetiikka ei jätäkään ihon pinnalle juonteita täyttävää silikonikalvoa, ei se silti tarkoita, etteikö luonnonkosmetiikalla voitaisi vaikuttaa ihoon. Luonnosta löytyy nimittäin monia aineita, jotka voivat suojata ihoamme esimerkiksi vapailta radikaaleilta ja estää ryppyjen, juonteiden tai maksaläiskien syntymistä. 

Ikääntymisen myötä ihossa ja koko kehossa tapahtuu muutoksia, jotka johtuvat sukupuolihormonien tuotannon vähenemisestä. Naisilla estrogeenin määrä elimistössä alkaa laskea ja miehillä taas testosteronin määrä vähenee. Nämä hormonimuutokset muokkaavat ihon fysiologiaa, kuten sarveissolujen, fibroplastien, melanosyyttien, karvatuppien ja  talirauhasten toimintaa. Myös ihon puolustuskyky hapetusstressiä vastaan laskee. Muutosten seurauksena iho ohenee, kun soluväliaineiden (kollageeni, hyaluronihappo) määrä vähenee. Iho menettää elastisuuttaan ja rypistyy helpommin.  Lisäksi kosteudensitomiskyky heikkenee ja ihossa voi myös esiintyä pigmenttimuutoksia. Ihon ohenemiseen vaikuttaa myös se seikka, etteivät ihosolut voi uusiutua loputtomasti kuten vaikkapa lihassolut. Eli kun ihosolu on uusiutunut riittävän monta kertaa, se ei enää pysty uusiutumaan. Tästä syystä ihosolujen uusiutumisrytmi hidastuu iän myötä, jotta ihomme ei ohenisi liian nopeasti. Tämä seikka olisi hyvä huomioida ainakin silloin, jos käytetään voimakkaasti ihosolujen uusiutumista stimuloivia hoitomenetelmiä, jossa ihon pinta rikotaan. Pitkällä aikavälillä jatkuva ihon pinnan rikkominen saattaa nimittäin nopeuttaa ihon ohenemista ja sitä kautta heikentää kosteudensitomiskykyä ja lisätä juonteiden muodostumista. Myös elintavat, elinympäristö vaikuttavat paljon siihen, miten nopeasti ihoomme tulee ikääntymismuutoksia. Liiallinen UV-säteily ja elimistön sokeroituminen ovat tupakan, erilaisten lääkitysten ja alkoholin ohella ihon ikääntymistä jouduttavia tekijöitä.

Ikääntymismuutoksista voi lukea lisää vaikka täältä: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772914/

 

Kuinka sitten voimme vaikuttaa ikääntymismuutoksiin?

Erilaisilla luonnollisilla raaka-aineilla voidaan estää ihon ennenaikaista ikääntymistä yhdessä kokonaisvaltaisesti ihoa tukevien hoitomenetelmien kanssa. Tehokkaita hoitomenetelmiä ovat esimerkiksi lymfahieronta ja guasha, jotka tehostavat ihon luonnollisia korjausmekanismeja. Myös ravinnolla ja elintavoilla on kuitenkin erittäin suuri merkitys ihon ja koko kehon ikääntymisen kannalta.  

Seuraavassa esimerkkejä kosmetiikan anti-age -raaka-aineista

Hyaluronihappo (ihon luonnollinen soluväliaine ja kosteudensitoja)

Hyaluronihappoa muodostuu luonnostaan ihossa soluväliaineeksi. Hyaluronihappoa voidaan kuitenkin valmistaa kasveista mikrobifermentaatiolla, joten se on myös luonnonkosmetiikassa sallittua. Monesti puhutaan matalamolekyylimassaisesta tai korkeamolekyylimassaisesta hyaluronihaposta, joka tarkoittaa sitä, että eri molekyylikoot imeytyvät eri ihokerroksiin. Suurempi molekyylikoko (>800kDa) kosteuttaa ihon pintaa mutta pienemmät koot imeytyvät syvemmälle ihoon. Hyaluronihapon vaikutus ihossa perustuu sen kykyyn imeä kosteutta itseensä 1000 kertaisesti painoonsa nähden. Kun sarveiskerros “turpoaa” hienot juonteet silottuvat välittömästi. Hyaluronihappo voi toimia luionnonkosmetiikassa myös kuljettimena muille ainesosille. Ihon kannalta optimaalisin molekyylikoko on (50-130kDa). Hyaluronihappo auttaa erityisesti sarveissolukerroksen dehydraatioon eli liialliseen kuivuuteen ja se on lisäksi erinomainen ihon kuivuudesta johtuvien miliumien hoidossa.

Lisää tietoa täältä: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22052267/

 

Antioksidantit

Erilaisten antioksidanttien avulla voidaan taistella hapetustressiä eli happiradikaaleja vastaan. Tämä suojaa myös kollageenia ja elastiinia. Vapaita radikaaleja muodostuu esimerkiksi stressin, tulehduksen, tupakoinnin ja UV-säteilyn vaikutuksesta. Antioksidantit voivat toimia vapaaradikaalisieppareina, jolloin ne hapettuvat itse ja neutraloivat radikaalin. Antioksidantit voivat myös estää vapaiden radikaalien muodostumista tai korjata vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita. Antioksidantteja löytyy lukuisista erilaisista kasveista luonnostaan. Antioksidanttina voidaan myös käyttää esimerkiksi vitamiineja, kuten A-, E- ja C-vitamiinia. Mikäli kosmetiikkaan halutaan saada mahdollisimman korkea määrä kasvien antioksidantteja, kasvit kannattaa uuttaa mahdollisimman pian keräämisen jälkeen.

Esimerkkejä antioksidanteista:

Mustikkauute sisältää 15 erilaista antosyaania, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja myös ihonhoidossa. 

Vihreä tee sisältää polyfenoleita, kuten katekiineja, jotka sieppaavat vapaita radikaaleja. 

Resveratrolia löytyy useista marjoista, pähkinöistä ja viinirypäleistä. Reservatroli suojaa ihoa happiradikaaleilta sekä valovanhenemiselta.

Bakuchiolia kutsutaan “luonnolliseksi retinolin korvikkeeksi” vaikka se ei ole retinolia. Sitä saadaan Psoralea corylifolia eli Babchi-puun siemenistä ja sen vaikutukset ihossa ovat hyvin samankaltaisia kuin retinolin vaikutukset. Se estää esimerkiksi pigmenttimuutoksia ja ryppyjen syntymistä ilman retinolin haittoja, kuten ihon herkistyminen UV-säteilylle.

Hyperpigmentaatio

Yhtenä ikääntymismuutoksena ihossa voi näkyä epätasainen pigmentin jakautuminen. Hyperpigmentaatio eli “maksaläiskät” syntyvät, kun melaniinia eli pigmenttiä tuottavien solujen – melanosyyttien – toiminta häiriintyy. 

AIHEUTTAJAT:

  • geenit
  • hormonaaliset muutokset
  • ihovauriot tai -tulehdukset

Melanosyyttien eli melaniinia tuottavien solujen hyvinvointi on avainasemassa.

Kosmetiikan avulla voidaan vaikuttaa pigmentin muodostukseen osallistuvan tyrosinaasienstyymin aktiivisuuteen tai melaniinin eli pigmentin siirtymiseen ihossa solukerroksesta toiseen ja näin hillitä hyperpigmentaatiota. Myös erilaiset kuorivat ainesosat voivat kirkastaa ihoa mutta on hyvä tiedostaa, että hyperpigmentaation estämisessä täytyy huomioida myös sisäiset tekijät, kuten hormonitasapaino ja ravintoaineiden puutokset, jotka voivat olla taustasyynä. UV-säteily lisää pigmenttimuutoksia mutta niin tekee myös D-vitamiinin puutos sekä foolihapon, B12 vitamiinin ja raudanpuutos. Syynä voi olla myös hormonaaliset muutokset (kortisoli, adrenokortikotropiinihormoni), kilpirauhasen toimintahäiriöt, lääkitykset tai joku muu kemikaalialtistus. 15 minuuttia suoraa aurinkoaltistusta laajalle ihoalueelle muutaman kerran viikossa riittää tuottamaan tarvittavan D-vitamiinin. Iholla on muisti ja iän mukanaan tuomat pigmenttimuutokset johtuvat voimakkaasta tai pitkään jatkuneesta altistumisesta auringolle. Ne ilmestyvät ensin aurinkoalttiille alueille kuten kasvoille, käsiin ja sääriin. Auringon hyödyistä kannattaa siis nauttia maltillisesti. 

 

  Vinkkejä hoitoon:

  • Oleile auringossa säännölliseti mutta vain silloin, kun säteily ei ole liian voimakasta (ei keskipäivällä) ja peitä alueet, joilla pigmenttiongelmia. Käytä suojavoiteita.
  • Mittauta D-vitamiinitasot ja syö tarvittaessa D-vitamiinilisää.
  • Syö hyviä rasvoja päivittäin.
  • Käytä C-vitamiinilisää.
  • Tarkasta ruokavaliosi – syö paljon kuituja ja tuoreita kasviksia ja vähän sokeria.
  • Vältä sellaisia kosmetiikkatuotteita, joissa voi olla auringon valolle herkistäviä ainesosia.
  • Käytä laadukkaita kosmetiikkatuotteita, jotka kirkastavat olemassa olevia läiskiä ja ennaltaehkäisevät uusien syntymistä. 

 

Luonnonkosmetiikan ainesosista esimerkkejä:

Lakritsinjuuriuute hillitsee tyrosinaasientsyymin aktiivisuutta ja melaniinintuotantoa.

Valkoinen lilja hillitsee myös melaniinintuotantoa.

Pajunkuoriuute sisältää salisiinia, joka on salisyylihapon luonnollinen muoto. Tämä betahydroksihappo kuorii kuollutta ihosolukkoa ja kirkastaa siten ihoa.

Niasiiniamidia (B3-vitamiini) esiintyy luontaisesti esimerkiksi kelp-levässä ja sen hyperpigmentaatiota vaalentava vaikutus perustuu siihen, että se estää melaniinia siirtymästä melanosyyteistä sarveissoluihin.

 

Adaptogeenit ja muut monitehoiset raaka-aineet

Sisäisesti käytettynä adaptogeenit ovat hyvinkin suosittuja nykyään sillä ne auttavat kehoa korjaamaan itseään ja sopeutumaan haastaviin ja stressaaviin tilanteisiin. Voisiko adaptogeeneistä olla siis apua myös ihon pinnallisessa hoidossa. Ainakin seuraavilla raaka-aineilla on tutkittu olevan myös vaikutusta ihon pinnalta käsin käytettynä.

Ruusunjuuriuute tunnetaan sen anti-age vaikutuksista sillä uute vähentää ryppyjä ja juonteita, säännöllisesti käytettynä. Ruusunjuuri aktivoi mikroverenkiertoa, kollageenin- ja elastiinintuotantoa sekä suojaa ihoa valovanhenemiselta.

Kiinanginsengin juuri on yksi tehokkaimpia anti-age-raaka-aineta sen sisältämien antioksidanttisten yhdisteiden vuoksi. Kiinanginsengillä on mm. ihoa kiinteyttävä ja kirkastava vaikutus.

 

Muita maininnan arvoisia raaka-aineita luonnonkosmetiikassa ovat esimerkiksi:

Ruusunmarjan siemenöljy joka tehokosteuttaa ja tunnetusti vähentää ryppyjä, valovanhenemisen merkkejä sekä arpia. Jos öljy on kylmäpuristettu, siinä on luontaisesti mukana myös A-, C- ja E-vitamiineja. Ruusunmarjan siemenöljyä voi toki käyttää ihan myös sellaisenaan ihonhoidossa. 

Probiootit ja prebiootit vaikutusmekanismi mikrobiomin tasapainottaminen, jossa luodaan suotuisat olosuhteet ravitsemalla tiettyjä mikrobikantoja sekä syrjäyttämällä potentiaalisia patogeeneja. Kun ihon mikrobisto on tasapainossa myös ihosolut ovat vastustuskykyisempiä ja iho voi toimia optimaalisella tavalla, eikä ikääntymismuutoksia synny niin nopeasti.

Kommentit suljettu.