Luonnonkosmetiikan valmistaminen

Luonnonkosmetiikan valmistus (c) chuttersnap / Unsplash

Luonnonkosmetiikan valmistus (c) chuttersnap / Unsplash

Luonnonkosmetiikan valmistaminen

Sanotaan, että ruoantuotanto olisi terveemmällä pohjalla, jos tuottajien ja kuluttajien välillä olisi suorempi yhteys ja tuntisimme viljelijät, jotka kasvattavat ruokamme. Samaa voisi joiltain osin soveltaa myös kosmetiikkaan. Jos jaksat käyttää hieman aikaa ja perehtyä käyttämäsi kosmetiikan valmistajiin ja ihonhoitofilosofiaan brändin taustalla, on sinun helpompi tukea sellaisia tuottajia, joiden arvot vastaavat omiasi.

Teksti: Maria Varon / Pro Luonnonkosmetiikka ry

Luonnonkosmetiikasta on tullut viime vuosina yhä suositumpaa ja kun jonkun hyödykkeen kysyntä kasvaa, myös uusia tuottajia tulee markkinoille entistä enemmän. Kun itse aloin työskennellä tiiviimmin luonnonkosmetiikan parissa vuonna 2007, valikoima oli huomattavasti suppeampi ja Suomessa oli tarjolla tuolloin vain muutamia luonnonkosmetiikkabrändejä.

Raaka-aineet kestävästi tuotettuja

Nyt kun luonnonkosmetiikasta on tullut suosittua nykyään, mikseivät sitten kaikki valmistajat halua tehdä luonnonkosmetiikkaa? Yhtenä syynä on rajallinen raaka-ainevalikoima. Luonnonkosmetiikassa on sallittua käyttää vain murto-osaa niistä raaka-aineista, joita tavanomaisessa kosmetiikassa käytetään. Kaiken lisäksi nämä raaka-aineet ovat kalliimpia kuin esimerkiksi öljyteollisuuden jätteestä laboratoriossa valmistetut raaka-aineet. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet täytyy pääosin ensin viljellä (mieluiten luomulaatuisena) tai kerätä luonnonvaraisilta alueilta ja sen jälkeen vielä käsitellä asianmukaisella tavalla – esimerkiksi puristaa öljy tai uuttaa uute kasvista. Osa raaka-aineista voidaan saada elintarviketeollisuuden ylijäämänä, kuten vaikkapa sitruunankuoriöljy tai marjojen siemenöljyt.

Jotta raaka-aineita riittäisi tulevaisuudessakin viljelyn täytyy olla kestävällä tavalla toteutettua. Jos kosmetiikkabrändillä on luonnonkosmetiikkasertifiointi, sertifioija velvoittaa, että tuotantolaitos on suunniteltu toimimaan mahdollisimman ekologisesti ja että pakkauksissa saa käyttää vain tietynlaisia materiaaleja. Hajusteraaka-aineina voidaan käyttää ainoastaan aitoja eteerisiä öljyjä tai niistä eristettyjä komponentteja. Luonnonkosmetiikassa onkin usein hyvin erilaiset tuoksut, kuin tavanomaisessa kosmetiikassa ja harjaantunut nenä erottaa melko helposti täysin luonnollisen tuoksun synteettisestä.

Eettinen tuotekehitysketju

Keskustelin aikanaan ranskalaisen tuotekehityskemistin Vincent Letertreen kanssa luonnonkosmetiikan ja tavanomaisen kosmetiikan kehittämiseen liittyvistä eroista. Vincent toimi vuosia sitten kalliin ranskalaisen luksusbrändin pääkemistinä ja formuloi tuotteita tavanomaista kosmetiikkaa koskevilla säännöillä. Sittemmin hän siirtyi vastaamaan tuotekehityksestä sertifioidun luonnonkosmetiikan säännöillä ja toimi jonkin aikaa myös Natrue-sertifikaatin teknisenä asiantuntijana. Vincent totesi hieman huvittuneena, että tavanomaisen luksuskosmetiikan ja korkealaatuisen luonnonkosmetiikan valmistaminen eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Tavanomaisen luksuskosmetiikan parissa lähdettiin Vincentin mukaan aina ensin miettimään tuotteen hintarakennetta. Kun oli mietitty, mitä tuotteita kuluttajat mahdollisesti haluavat, kemistille sanottiin, että kehitä kiinteyttävä seerumi, jota tullaan myymään kuluttajalle 200€ hintaan ja tuotteen valmistus (raaka-aineet + pakkaus) saavat maksaa 4€. Siitä sitten lähtee rahtikulut ja jälleenmyyjän osuus vielä pois. Eli tuotteeseen on etsittävä hintaan sopivat raaka-aineet ja kehitettävä se mahdollisimman nopeasti seuraavaan sesonkiin sopivasti.

Vincentin työskennellessä luonnonkosmetiikan parissa kokonaisvaltaiseen ihonhoitoon erikoistuneella brändillä, tuotekehitysketju oli hieman toisenlainen. Ensin mietittiin millaisille tuotteille on tarvetta ja sitten konsultoitiin antroposofisia lääkäreitä, jotka kertoivat oman mielipiteensä siitä, millaiset kasviraaka-aineet/yrtit toimivat parhaiten juuri kyseiseen tarpeeseen. Sen jälkeen lähdettiin selvittämään, mistä raaka-ainetta saadaan luomuna tai biodynaamisena laatuna. Pitääkö mahdollisesti perustaa viljelmä vai onko mahdollista käyttää luonnonvaraisia kasveja? Tuotekehitysketju saattoi kestää jopa 3 vuotta, koska laadusta ei haluttu tinkiä. Jotta tuotteiden hinta pysyi kohtuullisena, rahaa ei käytetty esimerkiksi pakkausten ulkonäön suunnitteluun tai mittaviin Hollywood-tähtien tähdittämiin mainoskampanjoihin.

Nämä edellä mainitut ovat ääriesimerkkejä ja markkinoilla on nykyään myös hieman massatuotetumpaa luonnonkosmetiikkaa, jonka tuotanto ja kehitys on nopeampaa. Myös sertifioitujen raaka-aineiden saatavuus on parantunut ja luonnonkosmetiikan valmistaja voi vaikka halutessaan ostaa ulkoistettua tuotantoa sertifioiduilta tehtailta. Mutta siitä huolimatta luonnonkosmetiikan ja tavanomaisen kosmetiikan valmistuksessa on isoja eroja. Koska luonnonkosmetiikan raaka-ainevalikoima on hyvin erilainen, on tuotteiden formulointi luonnonkosmetiikan säännöillä haastavampaa. Esimerkiksi kylmäpuristettujen kasviöljyjen säilyvyys, tuoksu ja väri voivat vaikuttaa tuotteen käyttömukavuuteen. Jos taas käytetään pidemmälle prosessoituja raaka-aineita (kuten vaikkapa esteriöljyjä), joita on helpompi formuloida ja joilla saadaan useimpien kuluttajien toivoma “silikonimainen” ihotuntuma, saatetaan menettää ihonhoidollisia ominaisuuksia. Laadukkaan luonnonkosmetiikan valmistaminen ei siis välttämättä ole houkuttelevaa sijoittajille, joiden ainoana intressinä on maksimaalinen eurojen haaliminen. Useita luonnonkosmetiikan valmistajia ohjaakin sisäinen palo luoda eettisempiä ja entistä parempia tuotteita markkinoille, vaikka siinä omat haasteensa onkin.

Tutustu tarkemmin Pro Luonnonkosmetiikka ry:n jäsensarjoihin.

 

asiantuntija Maria Varon

Estenomi Maria Varon on toiminut yli 10 vuotta luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon kouluttajana ja asiantuntijana. Hän on työskennellyt useiden eri brändien kanssa sekä tehnyt asiantuntijatehtäviä mm. kirjakustantamoille ja Pro Luonnonkosmetiikka Ry:lle vuodesta 2008. Maria luennoi  myös kosmetiikka-alan opiskelijoille ja ammattilaisille. 

Kommentit suljettu.